Työstä palautuminen
Vuosi 2020 on ollut poikkeuksellista aikaa ja tuonut useille haasteita ja muutoksia totuttuun työhön. Vuoden lähestyessä loppua monen mielessä siintääkin jo mahdolliset joulun vapaat.
On kuitenkin tärkeää opetella irrottautumaan ja palautumaan töistä myös arkena. Palautuneena jaksaa tehdä työnsä ja elää tasapainoista elämää.
Huono palautuminen voi näkyä mm. huonoina ruokailutottumuksina, unen laadun heikkenemisenä tai terveysongelmina. Mitä kuormittavampaa työ on, sitä tärkeämpää palautuminen on. Työssä on olennaista työn vaatimusten ja voimavarojen välinen tasapaino. Palautumista pitäisi tapahtua myös työpäivän aikana, iltoina ja viikonloppuina.
Vinkkejä palautumiseen arjessa:
- Lounas- ja kahvitauoilla on hyvä poistua työpisteeltä. Ulkona käynti tai taukojumppa virkistää. Lounastauoilla on tärkeää irrottautua töistä kokonaan.
- Työn lomassa mini- ja mikrotaukojen pitäminen, esim. tietoinen hengitysharjoitus, hartioiden pyörittely tai katselu ikkunasta ulos. Tarvittaessa työtehtävän vaihtaminen hetkeksi.
- Häiriötekijöiden sulkeminen: mikäli mahdollista laita puhelin äänettömälle, vaimenna sähköpostien ja viestien merkkiäänet
- Työn suunnittelu: varaa päivän aikana aikaa yllättäville työtehtäville, priorisoi, tee ensin vähemmän miellyttävät työt, koska lykkääminen voi aiheuttaa vain lisää stressiä. Varaa loppupäivästä hetki aikaa seuraavan päivän töiden suunnitteluun.
- Huolehdi, että päivässä on riittävästi aikaa vapaa-ajalle ja levolle. Palautumista edistävät leppoisa oleskelu, urheilu, mieluisat harrastukset ja ystävien tapaaminen.
Lähteet:
- https://www.ttl.fi/kroppa-ja-nuppi-kuntoon/palautuminen-on-tarkea-osa-elamantapamuutosta/
- https://www.ttl.fi/tyopiste/kun-tyosta-palautuu-hyvin-jaksaa-elaa-kokonaista-elamaa/
- https://aikalainen.uta.fi/2018/10/09/paivittainen-palautuminen-estaa-uupumasta/
- https://psykologiaa.com/2018/05/22/palaudu-tyosta-onnistuneesti-5-vinkkia-tyopaivaan/