Siitepölyallergia – Mikä avuksi?
” Ylähengitysteihin vaikuttava allergia aiheuttaa silmien, nenän ja kurkun ärsytystä ja tulehdusta. Siksi voi olla joskus vaikea tietää, onko kyseessä allergia vai flunssa. Jos oireet toistuvat jatkuvasti, kyseessä ei ehkä olekaan tavallinen flunssa, vaan allergia.”
Allergisen nuhan aiheuttajia ovat pääasiassa tuulipölytteiset kasvien siitepölyt. Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo. Koivu ja heinien siitepöly ovat yleisimpiä allergian aiheuttajia. Nämä siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa, mutta joskus myös keuhko-oireita, kuten yskää ja hengenahdistusta.
Siitepölyallergiasta kärsii n. 20 % Suomalaisista. Osa siitepölyallergisista saa oireita myös ruoka-aineista.
Sää vaikuttaa siitepölymääriin. Ilmassa on vähiten siitepölyä aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä, ja eniten aurinkoisella ja tuulisella säällä. Koivun ja heinien allergeenien määrä monikertaistuu ilmassa sateen alkaessa ja erityisesti ukkosmyrskyssä, mikä saattaa pahentaa oireita.
Oikea lääke oikeaan aikaan
Siitepölyallergian hoidon perustana ovat lääkkeet. Oireiden vaikeusaste määrää lääkityksen. Lääkityksen käytöstä ja muusta hoidosta on keskusteltava hoitavan lääkärin kanssa. Lievät ja ajoittaiset oireet saattavat mennä itsestään ohi.
Kuitenkin lieviä oireita voidaan estää ja hoitaa sopivilla antihistamiinivalmisteilla ja silmätipoilla. Vaikeampiin ja viikkoja kestäviin oireisiin käytetään sisäisen antihistamiinilääkityksen lisäksi tarvittaessa paikallisesti annosteltavia nenäsuihkeita ja silmätippoja.
Kortisonia sisältävä nenäsuihke on pitkäkestoinen, tehokas ja turvallinen allergisen nuhan lääkehoitomuoto. Nenää avaavien lääkkeiden pitkäaikaisesta käytöstä on kysyttävä neuvoa lääkäriltä. On muistettava, että kaikki antihistamiinit kuivattavat jonkin verran limakalvoja mikä voi aiheuttaa nenän tukkoisuutta, joten niiden rinnalla voi käyttää jotakin nenän kostutustuotetta.
Siitepölyä ei pääse pakoon
Kukinta aikana kannattaa kuitenkin kokeilla muutama muukin niksi oireiden lievittämiseksi. Lääkehoidon tukena on suotavaa huolehtia oman kotiympäristön järjestäminen helppohoitoiseksi ja pölyttömäksi.
- Estä siitepölyn pääsy sisälle. Sisäilman paras suoja on koneellinen ilmanvaihto, jossa on tuloilman hiukkassuodatin.
- Huuhtele hiuksista siitepölyt pois ennen nukkumaanmenoa
- Myös ulkovaatteissa, kengissä, lemmikkien turkeissa voi kulkeutua siitepölyä sisään
- Huolehdi viikkosiivouksesta ja vuodevaatteiden puhdistamisesta
- Pyyhi pölyt nihkeällä liinalla tai mikrokuituliinalla
- Koivun kaataminen omasta pihapiiristä on turhaa, sillä koivun siitepöly kulkeutuu kaikkialle pitkienkin matkojen päästä.
- Nurmikkoa leikatessa leijuva siitepöly sekä ruohosta haihtuvat kasvinesteet voivat aiheuttaa oireita. Kotipihan nurmikko ja heinä on hyvä leikata kasteisena.
- Älä kuivata pyykkiä tai tuuleta vuodevaatteita ulkoilmassa siitepölyaikana. Suosi mahdollisuuksien mukaan rumpukuivausta, koska kuivausrumpu tiivistää poistoveden ja vähentää samalla pyykistä irtoavaa pölyä.
Joka toinen suomalainen kärsii allergiaoireista elämänsä jossakin vaiheessa. Allergia- ja astmaliitto on terveysjärjestö, jonka tarkoituksena on allergiaa ja astmaa sairastavien elämänlaadun parantaminen.
Lähteet:
Onko sinulla siitepölyallergia? Kuulostavatko nämä oireet tutuilta? (siitepolytieto.fi)
Siitepölyallergia – Allergia.fi
sekä Allergia – ja astmaliiton tekemän opas siitepölyallergiasta