Luonnonvesiin polskimaan!
Vesiliikunta on tehokas liikuntamuoto kuntoilijoille ja kuntouttavaa liikuntaa tuki- ja liikuntaelinoireisille. Usein kuulee uinnin tai muun vesiliikunnan jääneen, koska iho ei siedä kloorivettä tai uimahallille on pitkä matka. Kesän tultua myös pohjoisen Suomen järvien, jokien ja lampien vedet pikkuhiljaa lämpiävät uintikelpoisiksi, joten nyt on aika hyödyntää tämän maan tuhansia puhtaita vesistöjä ja lähteä liikkumaan avoveteen! Lähes kaikkialta löytyy sopivia rantoja, joihin pulahtaa uimaan tai kokeilla esimerkiksi vesijumppaa tai vesijuoksua. Luonnonvesissä liikkuessa on kirjaimellisesti luonnon ympäröimänä. Useissa tutkimuksissa todettu, että liikkuminen luonnossa laskee sydämen sykettä, alentaa verenpainetta, parantaa mielialaa ja auttaa palautumaan stressistä, joten avovesiuinnin positiiviset terveysvaikutukset eivät rajoitu vain kunnon kohentamiseen.
Miten varustautua/valmistautua?
Jos ajatuskin luonnonvesissä pidempää viipymisestä saa aikaan kylmiä väreitä, kannattaa varustautua märkäpuvulla. Uimalasit helpottavat ympäristön tarkkailua ja suunnan pitämistä. Uimalakki on hyvä varuste sekä lämmönhukan minimoimiseksi että turvallisuuden kannalta. Kirkkaan värinen lakki näkyy hyvin muille vesillä liikkujille. Uimalakkia paremmin pinnalta erottuu uimarinpoiju tai kuivapussi, joita on kehitetty avovesiuinnin yleistyessä. Uimarinpoiju tai kuivapussi on hyvä varuste, jos aiot uida/vesijuosta syvemmissä vesissä ja pidempiä matkoja, sillä sen varassa on mahdollista huilata kesken matkan. Osassa poijuista on myös tasku, joka pitää esimerkiksi puhelimen kuivana uintireissulla, joten avun hälyttäminen on tarvittaessa mahdollista. Vesijuoksuun tarvitset vesijuoksuvyön. Vesijumppaa voi tehdä ilman mitään varusteita, mutta vaihtelua harjoitteluun saa erilaisista veden vastusta hyödyntävistä välineistä, kuten lötköpötköstä, hymynaamoista tai vaikkapa ämpärin kannesta.
Turvallisuus täytyy tietenkin aina muistaa luonnonvesillä liikuttaessa. Näillä perusohjeilla pääset alkuun:
- Ui / vesijuokse avovesissä mielellään porukassa tai pyydä jotakuta mukaan veneellä tai kanootilla. Jos lähdet yksin, ilmoita ennen lähtöä perheelle tai muulle lähipiirille, minne menet ja kuinka kauan aiot olla.
- Älä lähde heti ruokailun jälkeen, juominen juuri ennen uintia on kuitenkin suositeltavaa kramppien ehkäisemiseksi.
- Totuttele viileään veteen vähitellen.
- Ui / vesijuokse rannan suuntaisesti tutussa vesistössä.
- Vältä veneväyliä.
- Pidä tarvittaessa taukoja rannalla tai matalassa vedessä (ei liian pitkiä, ettei tule kylmä).
- Varaa mukaan lämmintä vaatetta ja juotavaa uinnin päätteeksi.
Mikäli mielenkiinto avovesiliikuntaa kohtaan heräsi, lisää ohjeita ja vinkkejä löytyy täältä: https://www.uimaliitto.fi/site/assets/files/12058/avovesiuimarin_muistilista_id_166904.pdf.
Aktiivista alkukesää kaikille!