Ajankohtaista

Kategoriat
30 tammikuun, 2017

Liikunta ja terveys

Liikunta on yksi tehokkaimmista keinoista edistää terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä.

Se voi olla täsmäase, jolla ehkäistään tai hoidetaan tiettyä oiretta tai sairautta, mutta ennen kaikkea se on yleislääke, jolla oikein annosteltuna voidaan vaikuttaa edullisesti lähes kaikkiin elimistön toimintoihin. Se parantaa heikentynyttä sokeriaineenvaihduntaa, vahvistaa luustoa, helpottaa stressinhallintaa, alentaa kohonnutta verenpainetta ja korkeaa kolesterolia sekä pienentää liikapainoa. Se ehkäisee sydän- ja verisunisairauksia, tyypin 2 (aikuisiän) diabetesta ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. Säännöllisellä liikunnalla on myös suotuisia vaikutuksia mielenterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin.

Silloin, kun liikunnan avulla tavoitellaan parempaa fyysistä kuntoa, on kyse kuntoliikunnasta, ja silloin, kun ensisijaisena tavoitteena on terveyskunto, puhutaan terveysliikunnasta. Kuntoliikunta ja urheilu, mutta myös harrastuksiin tai työhön liittyvä ripeä liikkuminen ja ruumiilliset työt, ovat useimmiten hyvää terveysliikuntaa. Ehtona on, että liikunta toistuu riittävän usein ja pitkään ja, että sen aiheuttama elimistön kuormitus on vähintään kohtalainen, mutta ei liiallinen. Tuoreiden tutkimustulosten mukaan jo kevyt liikunta vähentää liikkumattomuudesta koituvia terveyshaittoja.

Aikuisille suositellaan

  • kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa, kuten reipasta kävelyä, ainakin 150 minuuttia viikossa

tai

  • raskasta liikuntaa, kuten juoksua, 75 minuuttia viikossa

sekä

  • lihasvoimaa ja -kestävyyttä ylläpitävää tai lisäävää liikuntaa sekä nivelten liikkuvuutta ja tasapainoa ylläpitävää liikuntaa vähintään kahtena päivänä viikossa.

Kolme kertaa 10 minuuttia päivässä näyttää tuottavan terveyden kannalta saman hyödyn kuin kerran 30 minuuttia. Suurin mahdollinen terveysvaikutus saavutetaan varsin kohtuullisella liikunnalla.

Eri liikuntamuodoilla on hieman erilaisia vaikutuksia elimistön toimintoihin. Kestävyyslajit alentavat verenpainetta ja veren kolesterolia sekä parantavat sokerinsietoa. Voima- ja kuntosaliharjoittelu vahvistavat erityisesti luustoa ja tehostavat sokeriaineenvaihduntaa. Voimistelu, pallopelit ja aerobic vahvistavat luustoa ja parantavat tasapainoa.

Image

Oikein toteutetulla liikunnalla on vähän terveyshaittoja. Liikunnan myönteiset vaikutukset ovat tyypillisesti lyhytaikaisia, päiviä ja viikkoja kestäviä. Liikunnasta ei siksi ole hyötyä ”kuureina” tai muuna satunnaisena toimintana. Terveyden ylläpitämiseksi liikunnan on oltava säännöllisesti toistuvaa, koko ihmisiän yli jatkuva elämäntapa.

Tärkeintä on valita sellainen liikuntamuoto, josta itse pitää. Silloin liikunnasta tulee nautinto, positiivinen riippuvuus, jota ilman ei enää voi olla.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto


Kategoriat