Katse jalkoihin
Kesä, mikä ihana syy heittää kengät nurkkaan! Astella paljain jaloin auringon lämmittämällä nurmikolla tai veden viilentämällä hiekkarannalla, puristaa hiekkaa varpaiden välistä tai tuntea ruohon kutittavan jalkapohjaa. Sen tuoman hyvän mielen lisäksi se on hyödyllistä jaloillesi!
Syyllinen jalkaterän kipuun löytyy yleensä jalkaterän asennosta ja toiminnasta. Siihen voi vaikuttaa ylipaino ja ikääntyminen, jotka muuttavat jalan normaalia holvirakennetta. Yksipuolinen rasitus voi kohdistaa kuormituksen epätasaisesti ja johtaa vähitellen pysyvämpiin muutoksiin kuten vaivasenluun muodostumiseen tai jalkapohjan jännekalvon kiputilaan (plantaarifaskiitti).
Kengät muuttavat koko kehon luonnollista asentoa ja toimintaa, etenkin jalkaterien kuormitusta. Kengissä jalkaterän pienten lihasten toiminta heikkenee, eikä jalan asentotunto toimi samalla tavalla kuin ilman kenkiä. Kenkien käyttämisen vastapainona voi kokeilla paljain jaloin kävelyä.
Paljasjalkakävelyssä jalkaterän lihakset aktivoituvat ja vahvistuvat, samoin nilkkaa tukevat lihakset. Lihasten joustavuus paranee ja alaraajojen lihaspumput tehostuvat vilkastuttaen verenkiertoa ja imunestekiertoa. Tukevaan kenkään tottunut jalkaterä saattaa nojautua kengän tukeen, jolloin astuu ”linttaan” ja siksi paljasjalkakävelyyn kannattaa totutella vähän kerrallaan joustavassa maastossa, kuten rannalla tai nurmikolla.
Kaikille varsinainen paljasjalkakävely ei sovi, esimerkiksi diabeetikoille tai henkilöille joilla on alentunut tunto jaloissa, myös kaikki jalkaterän tai jalkapohjan kiputilat ovat esteenä enemmälle paljasjalkakävelylle (esim kihti, nivelreuma). Heille suositellaan yksilöllisesti ohjattuja jalkaterien vahvistavia harjoitteita.
Anna jalkojesikin kokea kesä!