Ajankohtaista

Kategoriat
1 lokakuun, 2017

Flunssa

Syksyn flunssakausi on jälleen meneillään. Kurkkua kivistää, nenä vuotaa ja kuume nousussa. Mistä tietää, onko kyseessä tuiki tavallinen nuhakuume vai influenssa?

Flunssaa esiintyy ympärivuotisesti, mutta influenssakausi sijoittuu useimmiten joulu- ja maaliskuun väliselle ajanjaksolle. Aikuinen sairastaa vuosittain keskimäärin 1-5 nuhakuumetta. Sitä aiheuttavat sadat eri virukset, joista yleisempiä ovat rinovirukset. Sen, että jääkö töistä pois taudin aikana, niin ratkaisee vain yleiskunto. Oireiden perusteella ei voi aivan varmasti tietää, onko kyseessä flunssa vai nuhakuume. Yleensä influenssa alkaa rajuimmin oirein kuin tavallinen nuhakuume.

Flunssan oireet: Alkaa useimmiten kipeällä kurkulla, joka helpottaa parin päivän kuluessa. Oireet voivat jatkua vuotavalla nenällä ja tukkoisuudella. Lisäksi voi esiintyä yskää ja pientä lämpöä tai olo tuntuu vain kuumeiselta ja on ”jokapaikan särkyä.”

Flunssan itsehoito: Normaalissa nuhakuumeessa antibiooteista ei ole hyötyä. Flunssaan ei ole paranemista jouduttavaa hoitoa, mutta oireita voi lievittää lääkkein. Oloa helpottavia lääkkeitä ovat esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, kuten Burana tai kuumetta alentava kipulääke Panadol. Lisäksi nenää avaavia lääkkeitä voi käyttää, kuten Nasolin tai Otrivin, joista voi olla apua hengitykseen. Äänen käheyden (kurkunpään tulehduksen) paras hoito on puhumisen välttäminen. Höyryhengitys eli 40–44 asteisen höyryn toistuva ja lyhytaikainen hengittäminen saattaa lievittää nuhakuumeen oireita. Lämpimät juomat helpottavat oloa ja auttavat karheaan kurkkuun. Erityisen tärkeää on muistaa juoda tarpeeksi, sillä kuumeessa keho menettää nestettä nopeammin.

Yskänlääkkeistä saatava apu on vähäistä. Mikäli yskä häiritsee nukkumista, niin reseptillä saatavista yskänlääkkeistä voi saada helpotusta. Tavallisesti virusnuhakuumeen aiheuttama yskä kestää puolella sairastuneista 2viikkoa tai kauemmin. Yskän yhteydessä on hyvä muistaa oikea yskimistekniikka, jottei tauti leviä.

Ruumiillista ponnistelua tulee varoa flunssan aikana, jotta vältettäisiin mahdollisten komplikaatioiden kehittyminen. Kevyt liikkeellä olo ja puuhastelu eivät ole haitaksi. Kuntoliikunnan aloittaminen on turvallista omien voimien rajoissa, silloin, kun yleisoireet (kuume ja säryt) ovat ohi. Yleensä 3-5 päivän kuluttua.

Milloin hakeudun hoitoon: Flunssan takia on harvoin syytä hakeutua hoitoon, ellei esimerkiksi työnantaja tai oppilaitos vaadi todistusta lyhyestäkin poissaolosta. Mikäli flunssan oirein alkaneeseen tautiin liittyy korkea kuume ja voimakas uupumus tai hengittäminen on selvästi raskasta, niin kannattaa käydä lääkärissä varmistamassa, ettei kyseessä ole alkava bakteerikeuhkokuume. Samoin, jos tauti on ollut jo paranemassa ja oireet uusivat viikon parin kuluessa, niin on varmistettava, ettei kyseessä ole bakteerijälkitauti (esim. keuhkokuume tai bakteerin aiheuttama poskiontelotulehdus).

Image

Flunssan ehkäisy: Hyvä käsihygienia ja oikea yskimistekniikka ovat tärkeitä tartuntatautien ennaltaehkäisyssä. Flunssan ehkäisyn kannalta on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta, kun on kontaktissa toisiin ihmisiin. Nuhaisena kättelyä voi tilanteen mukaan välttää. Yskiminen kannattaa tehdä kertakäyttönenäliinaan tai hihan tyveen. C-vitamiinin nauttiminen ei estä nuhakuumeen puhkeamista. C-vitamiini voi lyhentää taudin kestoa vähän (1/2 -1 päivällä).


Kategoriat